Siirry sisältöön

Jyväskylän kaupunki säästää tulevana talvena sähköä monin eri keinoin

Uutiset 10.10.2022

Jyväskylän kaupunki on kartoittanut palveluiden keinot säästää sähköä tulevana talvena. Kaupunki on mukana valtakunnallisessa Astetta alemmas -kampanjassa, joka kannustaa jokaista suomalaista tekemään energiansäästötoimia energiakriisin vuoksi. Kaupungin tavoitteena on vähentää energiankulutusta koko kaupungissa ja varmistaa sähkön riittävyys lämmityskaudelle.

Motivan Astetta alemmas -kampanja käynnistyy energiansäästöviikolla 10.–16.10. Kampanjan keskiössä ovat konkreettiset ja nopeavaikutteiset toimintaohjeet energiansäästöön suomalaisille kuluttajille, kotitalouksille ja taloyhtiöille.

Kampanja myös haastaa suomalaiset organisaatiot ja yhteisöt sitoutumaan oman näkyvän energiateon tekemiseen ja siitä viestimiseen.

Jyväskylän kaupungin tavoitteena on vähentää energiankulutusta koko paikkakunnalla. Tämä tarkoittaa sitä, että talkoisiin tarvitaan mukaan kaikki toimijat: kodit ja taloyhtiöt, yritykset, järjestöt ja oppilaitokset.

Sähkönsäästötoimilla tavoitellaan niin sähkön riittävyyttä kuin taloudellisiakin säästöjä

Jyväskylän kaupunki haluaa omilla toimillaan alentaa sähkönkäyttöä ja siten maltillistaa hintapiikkejä ja varmistaa, että sähköä riittää koko tulevalle talvilämmityskaudelle. Kaupunki on seitsemänneksi suurimpana kaupunkina merkittävä sähkönkäyttäjä ja tavoittelee 10 prosentin säästöä, mikä tarkoittaa sitä, että kaupunki käyttää sähköä vuonna 2023 enintään 50 000 megawattituntia. Taloudellisesti vuosisäästö on yhteensä 0,5–1 miljoonaa euroa. Lopullinen säästösumma riippuu sähkön markkinahinnasta.

Sähköä säästetään alentamalla huonelämpötilaa toimistotiloissa, kouluissa, päiväkodeissa ja muissa kaupungin tiloissa 1–2 asteella. Kaupungin tilojen valaistusta sekä ilmanvaihtoa tarkastellaan ja ohjelmoidaan mahdollisuuksien mukaan uusiksi tilojen käyttöaikojen mukaan. Jos mahdollista, säästötoimia kohdistetaan sähkön huippukulutustunteihin eli aamupäiviin ja alkuiltaan.

Yleisten alueiden ulkovalaistuksia sammutetaan yöajaksi

Ulkovalaistuksen energiankulutus asukasta kohti on pienentynyt Jyväskylässä 60 prosenttia vuosien 2010–2020 välisellä aikajaksolla. Säästöä on syntynyt sillä, että tekniikaltaan vanhanaikaisia kaasupurkauslamppuja on vaihdettu led-valaisimiin. Energiatehokkaat led-valaisimet on varustettu yöaikaisella himmennystoiminnolla, joka tiputtaa energiankulutusta lisää 50–80 prosenttia yön hiljaisimmiksi tunneiksi.

Kaupunkialueella on kuitenkin edelleen käytössä myös kaasupurkauslamppuja. Jyväskylän resurssiviisausohjelmassa on tavoitteena siirtyä kokonaan energiatehokkaampiin led-valoihin vuoteen 2030 mennessä. Kaasupurkauslamppuja ei ole mahdollista himmentää, joten ainoa tapa säästää energiaa on valaistuksen sammuttaminen yöajaksi.

Energiaa säästetään sammuttamalla valot Tikkakosken, Heinämäen, Sulunperän ja Sammallahden teollisuusalueilla joka yö klo 23–05 väliseksi ajaksi. Vastaava käytäntö on ollut Seppälän teollisuusalueella jo kahdeksan vuoden ajan.

Lisäksi valaistus sammutetaan kaikilta valtion alempiarvoisilta teiltä klo 23–05 väliseksi ajaksi lukuun ottamatta Matinmäentietä, Palokanortta, Vaajakoskentietä, Tikanväylää ja Kuokkalantietä.

Asuntoalueilla, joilla ei ole asennettu yöajaksi himmennettäviä led-valoja sammutusta aikaistetaan pe–la ja la–su öisin. Valaisimet sammuvat klo 02 ja syttyvät klo 06.

Joulun aikaan yösammutusta ei toteuteta 23.12.–6.1. välisenä aikana, jolloin jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden määrä on vilkkaampaa lomien takia.

Liikuntapalveluissa muun muassa uimahallien saunomiskäytäntöjä on järkevöitetty

Liikuntapalveluissa energiansäästötoimenpiteet käynnistyivät kokeiluluontoisesti syyskuussa Vesiliikuntakeskus AaltoAlvarissa lämmittämällä aamuisin vain yhtä saunaa naisten- sekä miestenpuolella kello 6–8 välillä. Myönteisten tulosten pohjalta toimenpide muuttui kokeiluluontoisesta toistaiseksi voimassa olevaksi, ja se laajentui myös Vaajakosken uimahalli Wellamoon. Tällä toimenpiteellä uimahalleissa säästyy sähköä 25 000 kilowattituntia talven aikana.

Liikuntapalveluilla on myös käynnissä loppuvuoden kestävä kampanjan kaupungin uimahalleissa, ja nyt uimahalleissa pääsee uimaan, kuntosalille ja saunaan alennetuin hinnoin. Kampanjan tavoitteena on tarjota kuntalaisille mahdollisuuden osallistua yhteisiin energiansäästötalkoisiin jättämällä kotisauna lämmittämättä.

Astetta alemmaksi -kampanjan hengessä Jyväskylän kaupungin sisäliikuntahallien ja liikuntapalveluiden kiinteistöjen sisälämpötiloja tullaan optimoimaan energiansäästöviikosta alkaen. Liikuntapalvelut tiedottaa erikseen muista mahdollisista energiansäästötoimenpiteistä liikuntapaikoilla.

Energiansäästöviikkoa vietetään myös kouluissa

Koulut osallistuvat valtakunnalliseen energiansäästöviikkoon koulukohtaisesti toimintasuunnitelmansa puitteissa. Energiansäästöön liittyviä teemoja opitaan osana opetussuunnitelman laaja-alaista osaamista. Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen -teeman alla opitaan, miten omat valinnat vaikuttavat elämäntapojen ja tekojen kautta oman elämään, lähiyhteisöön, yhteiskuntaan ja luontoon.

Energiayhtiöt ovat tuottaneet Hei, kaikki toimii -opetuspakettia 2. luokille. Perustietoja energiasta, sen tuotannosta sekä järkevästä käytöstä ja säästämisestä opitaan valmiin materiaalin, pelien ja leikkien kautta. Materiaalista riittää hyödynnettävää kaikille alakoulun vuosiluokille.

Nappaa vinkit kestävään arkeen kampanjasivultamme

Säästötoimien lisäksi kaupunki viestii ja kampanjoi energiansäästöstä eri tavoin. Kaupungin viestinnässä tullaan näkemään syksyn aikana kaupunkilaisille, yrityksille ja yhteisöille suunnattuja energiansäästövinkkejä sekä kertomaan kaupungin omista energiansäästötoimista muun muassa verkkouutisina, podcasteina ja sosiaalisessa mediassa.

Lue lisää kampanjasta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Jyväskylä on mukana myös Koko Keski-Suomi säästää energiaa -kampanjassa, jota koordinoi Keski-Suomen liitto.
 


Kestävää arkea Jyväskylässä

Jyväskylä käyttää energiaa viisaasti. Tänä talvena se on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Se on resurssiviisaaksi strategiassaan julistautuneen Jyväskylän kaupungin kestävää arkea.

Jyväskylässä kestävä arki tarkoittaa tekoja. Sitä, että pidämme yhdessä huolta ympäristöstämme ja hyvinvoinnistamme. Käytämme energiaa järkevästi, ja tilamme taipuvat moneen käyttöön. Kompaktissa kaupungissamme on helppo liikkua fiksusti. Kulutamme vähemmän ja kierrätämme tehokkaasti. Luontoelämykset löytyvät läheltä.

Lisätiedot:

Jyväskylän kaupunki
talous- ja strategiajohtaja Lasse Leppä
lasse.leppa[at]jyvaskyla.fi

Jyväskylän kaupunki
liikuntajohtaja Anna-Leena Sahindal
anna-leena.sahindal[at]jyvaskyla.fi (liikuntapalvelut)

Jyväskylän kaupunki
katupäällikkö Tuula Smolander
tuula.smolander[at]jyvaskyla.fi (katuvalaistus)