Siirry sisältöön

Kunnat kokeilevat uusia keinoja ylikulutuksen taittamiseksi

Uutiset 27.11.2024

Ylikulutus on merkittävä haaste, joka kuormittaa ympäristöä ja kuluttaa luonnonvaroja. Fisu (Finnish Sustainable Communities) edelläkävijäkuntien verkoston kunnilla on pitkän aikavälin tavoitteena “Ei päästöjä, ei jätettä, ei ylikulutusta” vuoteen 2050 mennessä. Näistä erityisesti ylikulutuksen vähentäminen on osoittautunut haastavaksi tavoitteeksi, jonka saavuttamiseen tarvitaan uusia toimintatapoja kuntien lisäksi niin kuntalaisilta kuin yrityksiltä ja muilta toimijoilta.

Kunnat avainasemassa ylikulutuksen taittamisessa

Fisu-verkoston uusi Ei ylikulutusta -erillishanke tarttuu ylikulutuksen haasteeseen ja auttaa kuntia löytämään uudenlaisia toimenpiteitä kestävän kuluttamisen edistämiseksi. Hankkeen tuella kunnat kehittävät yhdessä keinoja lisätä tietoisuutta kestävistä valinnoista ja mahdollistaa niiden toteuttamisen käytännössä. Hankkeessa ovat mukana Vantaa sekä Fisu-verkoston kunnista Hyvinkää, Joensuu, Jyväskylä, Lappeenranta ja Turku.

Tavoitteena on yhdessä kuntien kanssa kehittää paikallisiin tarpeisiin räätälöityjä kokeiluja uusista tavoista vähentää ylikulutusta. Kokeilujen suunnittelussa hyödynnetään yhteiskehittämistä, johon osallistuvat kuntalaiset, paikalliset yritykset ja muut sidosryhmät. Tavoitteena on löytää käytännönläheisiä ja vaikuttavia ratkaisuja, jotka voivat ohjata asukkaita ja yrityksiä kohti kestävämpiä toimintatapoja. Samalla hanke tuottaa ymmärrystä ja uusia ideoita kuntien vaikutusmahdollisuuksista kestävän kulutuksen edistämiseen.

Kokeilut kunnissa – yhteiskehittämistä ja paikallisia ratkaisuja

Ei ylikulutusta -hankkeen alkuvaiheessa kokeilujen suunnittelun pohjaksi tarkastellaan tietoa kotitalouksien kulutustottumuksista ja kulutuksesta aiheutuneista päästöistä. Suomen ympäristökeskuksen julkaisemien kunnittaisten kulutusperusteisten kasvihuonekaasupäästötietojen perusteella tunnistetaan kullekin kunnalle ne kulutuksen osa-alueet, joihin vaikuttamalla voidaan saavuttaa suurimmat päästövähennykset. Kulutustottumuksia vertaillaan alueellisesti Tilastokeskuksen julkaiseman Kotitalouksien kulutus -kyselytutkimuksen perusteella. Tavoitteena on tunnistaa mahdollisuuksia kohdentaa toimenpiteitä esimerkiksi kuluttajaryhmille, joilla kulutus on keskimääräistä suurempaa.

Lisäksi hankkeessa tarkastellaan kulutuksen luontovaikutuksia. Ylikulutuksen vähentäminen on kytköksissä niin kulutusperäisten päästöjen kuin kulutuksen ja luonnonvarojen käytön aiheuttamien negatiivisten luontovaikutusten vähentämiseen. Luontovaikutusten merkitys on kasvanut luonnon monimuotoisuuden hupenemisen kiihtyessä.

Hanke on käynnistynyt kuntakohtaisilla aloituskeskusteluilla sekä yhteisellä aloitustyöpajalla, jossa pohdittiin kulutuksen eri osa-alueita ja kestämättömän kulutuksen juurisyitä.

Työpajassa työstettiin kunkin kunnan omia kulutusperäisiä päästöjä ja mahdollisia kuntakohtaisia erityispiirteitä niiden taustalla. Keskeiset kulutuksen osa-alueet olivat kuitenkin yhteisiä: kaikissa kunnissa korostuvat suurimmat päästölähteet eli liikkuminen, asuminen ja ruoka sekä erilaisten tavaroiden kulutus. Viimeisessä kokonaisuudessa kiinnostavia mahdollisia ratkaisuja ovat kiertotalouden ja jakamistalouden edistäminen.

Yhteistyöllä kestävämmäksi

Ei ylikulutusta -hankkeen tavoitteena on synnyttää kunnissa uusia toimintamalleja, jotka tukevat resurssiviisauden tavoitteita myös hankkeen päätyttyä. Kuntien välinen yhteistyö ja vertaisoppiminen ovat keskeisessä roolissa – parhaat käytännöt ja opit jaetaan hankkeeseen osallistuvien kesken ja viestitään laajemmin koko kuntakentälle.

Ei ylikulutusta -hanketta koordinoi Fisu-verkoston palvelukeskus eli Suomen ympäristökeskus ja Motiva. Rahoituksesta vastaavat osallistuvat kunnat yhdessä Sitran kanssa. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä muiden kansallisten hankkeiden, kuten Kiertotalouden green dealin ja Kuluttajaliiton Jaa se! -hankkeen, kanssa.

Ylikulutuksen taittaminen vaatii sekä rohkeita kokeiluja että vahvaa yhteistyötä. Ei ylikulutusta -hanke näyttää suuntaa kohti kestävämpää tulevaisuutta – ei vain mukana oleville kunnille, vaan koko Suomelle.

Tutustu millaisia näkökulmia kulutuksen eri osa-alueisiin nousi hankkeen aloitustyöpajassa:

Lisätiedot:

Motiva Oy
asiantuntija Maiju Haltia-Nurmi
maiju.haltia-nurmi@motiva.fi

Suomen ympäristökeskus
tutkimusinsinööri Teemu Ulvi
teemu.ulvi@syke,fi