
Kunnat muuttavat suuntaa – näin arjen kulutuksesta tehdään kestävämpää ympäri Suomen
Uutiset 6.5.2025
Kunnissa etsitään ratkaisuja, joilla tehdä kestävistä valinnoista uusi normaali – ja arjesta sujuvampaa. Hyvinkää, Jyväskylä, Lappeenranta, Joensuu, Turku ja Vantaa näyttävät tietä.
Miten arjessa liikutaan – omalla autolla, bussilla vai sähköpotkulaudalla? Mihin patjat päätyvät, kun vaihto-opiskelija palaa kotimaahansa? Entä mitä tapahtuu, kun koulun käsityöluokka avataan koko yhteisön käyttöön?
Ei ylikulutusta -hankkeessa mukana olevat kunnat kehittävät parhaillaan ratkaisuja, jotka vastaavat alueidensa omiin tarpeisiin ja kulutustottumuksiin. Tavoitteena on tehdä kestävästä elämäntavasta helppo, houkutteleva ja saavutettava valinta – tietopohjaan nojaten ja paikalliset olosuhteet huomioiden.
Data puhuu: kulutuksen erot näkyvät paikallisesti
Tuore alueellinen kulutusanalyysi osoittaa, että kotitalouksien kulutus ja kulutuspäästöt vaihtelevat huomattavasti eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Keski-Suomessa pitkät välimatkat ja heikot joukkoliikenneyhteydet johtavat suureen henkilöautoriippuvuuteen. Samalla liikkumisen sähköistyminen etenee hitaasti, ja suuri osa tuloista kuluu edelleen fossiilisiin polttoaineisiin.
Etelä- ja Pohjois-Karjalassa autojen osuus liikkumisesta on suuri, mutta liikkumiseen käytetään alueilla vähemmän rahaa kuin monissa muissa maakunnissa. Tämä selittyy sillä, että autoja ostetaan useammin edullisesti tai käytettynä muihin vertailussa mukana oleviin maakuntiin verrattuna. Alueellisesta kulutusanalyysista saadut tiedot auttavat tunnistamaan kullekin alueelle parhaiten sopivat toimenpiteet kulutuksen ja päästöjen vähentämiseksi.
Hyvinkäällä keskitytään asumisen päästöihin ja energianeuvontaan
Hyvinkäällä keskitytään omakotiasumisen päästöjen vähentämiseen viestinnän keinoin. Tavoitteena on tarjota asukkaille käytännönläheistä tietoa energiansäästöstä, kuten kodin laitteiden uudistamisesta ja energiatuista. Kokeilussa hyödynnetään aiemmin käytössä ollutta, mutta huonosti tunnettua Energiahelppi-palvelua, jonka uudistamista ja tunnettuutta testataan. Mukana ovat Hyvinkään Lämpövoima, omakotiyhdistys ja vuokra-asuntojen toimijat.
Jyväskylässä syntyy uusi malli kestävälle työmatkaliikkumiselle
Jyväskylässä kehitetään yhdessä työnantajien kanssa keinoja kannusta a työntekijöitä valitsemaan kestävämpiä työmatkavaihtoehtoja. Painopiste on erityisesti teollisuusalueiden yrityksissä, sillä näillä alueilla oman auton käyttäminen on usein oletus. Tavoitteena on kehittää kevyt, mutta vaikuttava toimintamalli, joka voisi tulevaisuudessa toimia esimerkkinä muille kunnille.
Lappeenranta kokoaa kiertotalouden palvelut yhteen kartalle
Kiertotalous tarvitsee näkyvyyttä tullakseen osaksi arjen valintoja. Lappeenrannassa rakennetaan digitaalista karttapalvelua, johon kerätään kaikki alueen kiertotaloutta tukevat palvelut – kirpputorit, vuokraamot, korjaamot ja kierrätyspisteet. Tavoitteena on tehdä vastuullisista valinnoista näkyviä, saavutettavia ja luonteva osa arkipäivää.
Joensuussa etsitään ratkaisuja kansainvälisten opiskelijoiden tavararumbaan
Kun opiskelijavaihtovuosi päättyy, moni opiskelija ei tiedä, mitä tehdä huonekaluillaan – seurauksena syntyy turhaa jätettä ja käyttökelpoisia tavaroita jää hyödyntämättä. Joensuussa etsitään nyt ratkaisuja, joilla opiskelijoiden tavarat siirtyisivät vaivattomasti seuraavalle käyttäjälle. Ratkaisuksi esitetään mallia, jossa tavarat siirtyvät suoraan asunnon seuraavalle asukkaalle. Samalla vähennetään jätettä, säästetään rahaa ja helpotetaan arkea.
Turussa ilmastotyö alkaa keskustelusta
Turun ilmastolähettiläsohjelmassa kuntalaiset saavat koulutuksen ilmastoviisaaseen elämään ja vievät viestin eteenpäin. Ilmastolähettiläät järjestävät omissa yhteisöissään vuoropuheluja, joissa keskustellaan esimerkiksi omasta hiilijalanjäljestä, ruokavalinnoista tai kuluttamisen vaikutuksista. Pelilliset työkalut, kuten Sitran Elämäntapatesti, tekevät oppimisesta innostavaa ja konkreettista.
Vantaalla liikkuminen ja käsillä tekeminen saavat uudenlaista yhteiskäyttöä
Vantaalla kokeillaan tapoja, joilla kuntalaiset pääsisivät lainaamaan liikuntavälineitä urheilupaikoilta ja hyödyntämään koulujen käsityöluokkia omien tavaroiden tuunaamiseen. Etsinnässä on nyt yhteistyötahoja, jotka voisivat vastata välineiden huollosta ja tuunauspajojen ohjauksesta. Samalla testataan, voisiko tämäntyyppinen yhteisöllinen tekeminen vähentää ostotarvetta ja lisätä kestävää kuluttamista.
Yhteistä tekemistä, joka jättää jäljen
Kunnissa syntyvät ratkaisut eivät jää yksittäisiksi kokeiluiksi, sillä tavoitteena on luoda toimintamalleja, jotka on helppo monistaa muualle. Jo nyt kiinnostusta herättävät esimerkiksi Lappeenrannan karttapalvelu ja Jyväskylän työmatkamalli, jotka voisivat skaalautua valtakunnallisiksi käytännöiksi.
Ei ylikulutusta -hanke etenee kevään ja kesän aikana, kun kunnat jatkavat kokeilujen kehittämistä. Tavoitteena on, että parhaat ratkaisut juurtuvat osaksi arkea ja että kestävä elämä ei olisi vain vaihtoehto, vaan tulevaisuuden normi.
Tule mukaan webinaariin 10.6. – kuule, mitä kunnissa on saatu aikaan
Ei ylikulutusta -hankkeen lopputilaisuus järjestetään webinaarina tiistaina 10.6.2025 klo 9–11. Luvassa on inspiroivia esimerkkejä kunnista: millaisia ratkaisuja on kehitetty tukemaan kestävää arkea ja mitä oppeja matkan varrella on kertynyt.
Varaa ajankohta kalenteristasi ja ilmoittaudu mukaan alla olevan painikkeen kautta 9.6. mennessä.
Lisätietoja hankkeesta
Motiva Oy
asiantuntija Maiju Haltia-Nurmi
maiju.haltia-nurmi@motiva.fi
Suomen ympäristökeskus
tutkimusinsinööri Teemu Ulvi
teemu.ulvi@syke.fi