Siirry sisältöön

Lahden kaupunki: HIUKKA 2.0 – Hius- ja muu orgaaninen kuitu muovin korvaajana

Uutiset 1.4.2022

Hiuskuitu on Suomessa uusi materiaali. Hius sitoo itseensä vettä, erilaisia kemikaaleja ja öljyä. Kun hiuskuituja yhdistetään muihin orgaanisiin kuituihin, saadaan hiukkamateriaalia, jota voi hyödyntää monissa käyttökohteissa. Hiukka 2.0 -projektissa hiukkamateriaalista kehitetään ratkaisuja muovipohjaisten tuotteiden korvaamiseen vedenpuhdistuksessa, öljyntorjunnassa ja viherrakentamisessa.

Maailmalla hiuksia on käytetty esimerkiksi öljytapaturmissa ja hiuskuitujen jatkojalostusta tutkitaan enenevissä määrin. Suomessa hiukset päätyvät tällä hetkellä jätteeksi. Hiusten jalostaminen hiukkamateriaaliksi aloitettiin Hiukka Hyvä -ympäristöprojektissa. Hiukka Hyvä toi Lahteen Yhdysvalloista orgaanisille kuiduille soveltuvan huovutuskoneen, jolla hiuskuiduista voidaan tuottaa materiaalia huovuttamalla. Hiuksia keräävät talteen hiuskeijut – kampaamot, jotka haluavat vähentää jätteen määrää ja edistää kestävää toimintaa.

Hiukka 2.0 -projektin tavoitteena on kehittää orgaanisesta hiukkamateriaalista korvaavia vaihtoehtoja muovipohjaisille tuotteille. Fossiilisista raaka-aineista tuotettujen materiaalien korvaaminen orgaanisilla ratkaisuilla auttaa ilmastokriisin hillitsemisessä. Hiukka-ekosysteemin kehittämisen tavoitteena on luoda kestävää liiketoimintaa hiukkamateriaalista. Osana projektia kartoitetaan jo olemassa olevia kiertotalouden liiketoimintamalleja ja analysoidaan Päijät-Hämeen alueen vahvuuksia kestävän kehityksen ja kiertotalouden kannalta. Kartoituksen pohjalta kehitetään kestävän liiketoiminnan koulutuspilotti, jonka avulla lisätään ymmärrystä ja osaamista kiertotalouden periaatteiden mukaisesta liiketoiminnasta.

Tutustu HIUKKA 2.0 -projektista kertovaan blogiin:
Hiuskuidut matkaavat kampaamon lattialta muovin korvaajaksi(siirryt toiseen palveluun)