Siirry sisältöön

Lahden kaupunki huomioi kiertotalouden purkuhankkeissa entistä suunnitelmallisemmin

Uutiset 26.8.2022

Lahti on allekirjoittanut kestävän purkamisen green deal -sitoumuksen purkumateriaalien uudelleenkäytön ja kierrättämisen lisäämiseksi. Sitoumusta sovelletaan ensivaiheessa kaupungin vastuulla oleviin rakennusten purkukohteisiin ja sillä voidaan tukea kestävää purkamista.

– Rakennuksen purkamisen yhteydessä syntyy yleensä merkittäviä materiaalivirtoja, kuten betoni- ja tiilijätettä sekä puu- ja energiajätettä. Tällä hetkellä puu- ja energiajäte voidaan lajitella kierrätyspolttoaineeksi energiantuotantoon ja betoni- ja tiilijäte jalostetaan useimmiten käytettäväksi tien rakennekerroksiin, kiertotalousasiantuntija Satu Virtanen kertoo.

Green deal -sopimusten avulla etsitään ratkaisuja muun muassa ilmastohaasteisiin vastaamiseksi ja kiertotalouden edistämiseksi Suomessa. Sopimusten avulla voidaan tehostaa lainsäädännön toimeenpanoa tai täydentää lainsäädäntöä.

Laadukas purkuhanke – ohje valmisteilla

Lahden kaupunki laatii ohjeet kestävän purkamisen edistämiseksi sekä sitoumukseen liittyvien tavoitteiden ja toimenpiteiden konkretisoimiseksi. Näin saadaan luotua yhteinen toimintamalli laadukkaan ja kiertotalouden huomioivan purkuhankkeen toteuttamiseksi. Ohje purkuhankkeen toteutukseen valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Lahden kaupungin kiertotalousasiantuntija ja purkuhankkeista vastaavat ovat mukana Purkupäivä- seminaarissa syyskuussa Lahden Sibeliustalossa kertomassa aiheesta purkuhankkeiden tilaajan näkökulmasta.

Purkupäivä Lahdessa syyskuussa

Lahden Sibeliustalossa järjestetään Purkupäivä, jossa keskustellaan siitä, miten rakennus- ja purkualan jätteet ja rakennustuotteet saadaan kiertoon.

EU on asettanut haastavat tavoitteet rakentamisessa ja purkamisessa syntyvien jätteiden kierrätykselle. Talonrakentamisen ja purkamisen jätteistä tulisi kierrättää vähintään 70 %.

Rakennusten purkamisessa syntyy vuosittain miljoonia tonneja jätettä. Miten ne saadaan talteen ja kierrätettyä? Mitä rakennustuotteiden kierrättäminen tarkoittaa käytännössä? Entä miltä näyttää alan tulevaisuus Euroopan mittakaavassa?

Tule mukaan purkualan kiertotaloustapahtumaan 8.9.2022

Purkupäivä 2022 on Suomen Purkuliikkeiden liitto FDA:n järjestämä purkualan päätapahtuma. Paikalla ovat purkamisen, haitta-aineiden ja rakennus- ja purkujätteiden käsittelyn ja hyödyntämisen ammattilaiset.

Tilaisuus järjestetään Lahden Sibeliustalossa torstaina 8.9.2022, klo 12.30–17.00.

Päivä huipentuu Vuoden purkuhanke -palkintoseremoniaan.

Lisää tietoa green deal -sitoumuksesta: Tietoa – Sitoumus2050(siirryt toiseen palveluun)

Lisätiedot:

Katja Moliis
puh. 050 525 5762
katja.moliis@ytpliitto.fi (Purkupäivä)

Lahden kaupunki
Satu Virtanen
puh. 044 482 6842