Siirry sisältöön

Ulkovalaistukseen investoimalla Jyväskylä tekee säästöä tulevaisuudessa

Uutiset 6.6.2023

Ulkovalaistukseen kohdistuvat investoinnit ovat Jyväskylässä ennätystasolla. Kaupungin hallinnoimassa valaistusverkossa on noin 35 000 valaisinta, joista energiatehokkaampaa Led­-tekniikkaa on tällä hetkellä 35,4 %. Tavoitteena on, että kaupungin koko valaistusverkko on resurssiviisausohjelman 2030 mukaisesti 100 % Led-tekniikkaa vielä tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Urakka on suuri ja valolähteitä joudutaankin vaihtamaan vielä yli 20 000 kappaletta tavoitteen saavuttamiseksi.

Vanhan valaistustekniikan ylläpito vaikeutuu, sillä elektroniikan vaarallisia aineita rajoittavan EU:n RoHS -direktiivin voimaan astumisen myötä katuvalaistuksessa käytettävät kaasupurkauslamput poistuvat markkinoilta vuoden 2027 jälkeen. Osittain myös tästä syystä kaupungin on investoitava voimakkaasti valaistustekniikan uusimiseen.

Ulkovalaistuksen investoinnit maksavat itsensä nopeasti takaisin

Korvausinvestoinnit energiatehokkaaseen ja ympäristöystävälliseen valaistukseen ovat hyvin perusteltavissa, haastavasta taloustilanteesta huolimatta. Ulkovalaistukseen toteutettavat korvausinvestoinnit maksavat itsensä takaisin nopeasti pienentyneinä sähkölaskuina ja säästöinä valaistuksen huollossa.

– Led-valaisimien ja -lamppujen takaisinmaksuajat vaihtelevat kohteesta riippuen 2-10 vuoden välillä. Näillä investoinneilla varmistamme, ettei valaistusverkkoon kerry korjausvelkaa. Samalla valaistuksen laatu ja alueiden viihtyvyys paranevat, sillä Led-valaisimia on mahdollista himmentää yön ajaksi sammuttamisen sijaan. Lisäksi Led-valaisimet vähentävät valonsaasteen määrää ja vahvistavat Jyväskylän brändiä Valon kaupunkina, kertoo vastaava katumestari Jukka Piispanen Jyväskylän kaupungilta.

Ulkovalaistusta uusitaan ympäri Jyväskylää

Valaisimia uusitaan tänä vuonna yli 3 000 kappaletta. Valaisinvaihtoja tehdään muun muassa Samulinniemen, Säynätsalon ja Keltinmäen alueilla. Urakoitsijoina toimii Huoltotyö Pentti Oy.

Lisäksi valaistusta saneerataan erillishankkeina sekä katusaneerausten yhteydessä muun muassa Heinälammen ja Kortemäen asuntoalueilla sekä Rantaraitilla. Valaisinvaihtoja toteutetaan vuoden loppuun saakka.

Aina ei ole syytä uusia koko valaisinta, jos valaisimen rungolla on vielä elinkaarta jäljellä. Tällöin korvataan vanha kaasupurkauslamppu Led-lampulla. Markkinoille on tuotettu uusia energiatehokkaita Led-lamppuja, joita testataan tämän vuoden aikana noin 800 ulkovalaisimeen. Kohteita on muun muassa Puuppolan ja Tikkakosken alueilla, sekä Jyväskylän keskustan pääkaduilla, kuten Hannikaisenkadulla, Kalevankadulla ja Yliopistonkadulla. Vaihdot toteuttaa Sähkö Via Oy.

– Led-lamput soveltuvat hyvin valaisimiin, joissa elinkaarta on vielä vuosia jäljellä. Ainoa huono puoli pelkän lampun uusimisessa on se, että lamppua ei voi himmentää yöajaksi, kuten uusia Led-valaisimia. Led-lamput ovat kuitenkin tervetullut ja kustannustehokas tapa toteuttaa Led-tekniikkaan siirtyminen nopeammin haastavassa taloustilanteessa, Piispanen täsmentää.

Tämän vuoden valaistusinvestointien jälkeen Led-tekniikalla toteutetun valaistuksen osuus on noin 45 %.

Ulkovalaistuksen ohjausjärjestelmä uusitaan

Valaisinvaihtojen lisäksi uusitaan ulkovalaistuksen ohjausjärjestelmä kuluvan kesän ja syksyn aikana. Ohjausjärjestelmän toimittaa ja asentaa Jyväskylässä toimiva C2 SmartLight Oy. Asennustyöt koskevat noin 420 ulkovalaistuskeskusta koko Jyväskylän alueella.

– Työn yhteydessä uutta järjestelmää testataan, jolloin valoja sytytetään hetkellisesti myös päivällä. Tämä saattaa herättää ihmetystä. Uusi aikaisempaa kehittyneempi ohjausjärjestelmä otetaan käyttöön valmistumisen myötä vaiheittain ja se on käytössä pitkälle 2030 luvulle saakka, Piispanen kertoo.

Ohjausjärjestelmän asennustöiden rinnalla uusitaan 41 elinkaarensa päässä olevaa ulkovalaistuskeskusta. Urakan toteuttaa Sähköliike SähköWaasa Oy ja se valmistuu syksyyn mennessä.