Siirry sisältöön

Vaikuttavuutta ilmastotyöhön

Uutiset 22.4.2022

Kuntien ilmastotyöhön saadaan vaikuttavuutta hyvän ennakkosuunnittelun ja kunnan eri toimialojen välisen yhteistyön avulla.

”Jotta ilmastotyöhön saadaan vaikuttavuutta työtä pitää johtaa ennakoivasti, ei vain peräpeiliin tuijottamalla. Ilmastonäkökulmat on huomioitava talouden suunnittelussa ja hankintojen sekä investointien johtamisessa. Totta kai toimia on myös seurattava aktiivisesti”, muistuttaa asiantuntija Anna Sahiluoma Motivasta.

Resurssiviisaiden edelläkävijäkuntien Fisu-verkostossa kokeillaan ja tutkitaan, kuinka asia tehdään käytännössä. Verkoston kaikkiaan 11 kunnasta 7 eli Ii, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Riihimäki ja Turku ovat yhdessä kehittäneet ilmasto- ja talousnäkökulmien yhteensovittamista sekä arvioineet omaa toimintaansa.

”Kunnat tunnistivat omia hyviä käytäntöjään ja kehityskohtiaan. Samalla on saatu lisättyä sisäistä vuoropuhelua ja yhteisymmärrystä eri toimialojen välillä”, toteaa Sahiluoma.

Tärkeänä osana johtamisen kehittämistä kunnissa on sisäisen vuoropuhelun ja yhteisymmärryksen lisääminen ilmastotyön tavoitteista ja käytännöistä. Kunnat ovat myös jo lähteneet toteuttamaan käytännön kokeiluja.

Fisu-verkoston talous- ja ilmastojohtamisen kehittämishankkeessa (REETTA) saadut tulokset ja työkalut ovat kaikkien kuntien hyödynnettävissä. Opit ja kokemukset tähän saakka on koottu yhteen selkeäksi koosteeksi.

Fisu-kuntien kokemuksista ja etenemisestä talous- ja ilmastojohtamisen kehittämisessä kerrottiin 6.4.2022 järjestetyssä webinaarissa.

Katso webinaarin nauhoite ja esitykset Motivan YouTube-kanavalta:
Ilmastotyö nivottava kunnan talousprosesseihin -webinaari 6.4.2022(siirryt toiseen palveluun)

Tutustu kehitettyihin työkaluihin:
Hankkeen opit(siirryt toiseen palveluun)

Lisätietoja:
Motiva Oy
asiantuntija Anna Sahiluoma
puh. 044 551 4124
anna.sahiluoma@motiva.fi