Seuranta ja indikaattorit
Kuntien resurssiviisautta kuvataan kolmen indikaattorin avulla:
- Kasvihuonekaasupäästöt asukasta kohden
- Materiaalihäviöt
- Ekologinen jalanjälki asukasta kohden
Indikaattorit ovat toiminnan ja johtamisen apuvälineitä ja kytkeytyvät ilmastonmuutokseen, materiaalien käyttöön ja kiertoon (kiertotalous), ekologiseen tuottokykyyn sekä alueen toiminnan kestävyyteen.
Fisu-kuntien resurssiviisaustyötä ohjaavat tiekartat, joissa on esitetty ja aikataulutettu suunnitellut toimenpiteet Fisu-päätavoitteiden saavuttamiseksi. Tiekarttojen toimenpiteet on ryhmitelty 5–6 kaistaan.
Remi-hankkeessa kuntien asiantuntijat valitsivat jokaiselle kaistalle kattavan joukon kaupunkien kestävyyttä mittaavia indikaattoreita. Näistä indikaattoreista Fisu-kunnat valitsivat 13 indikaattoria ensimmäisen vaiheen testaukseen. Testauksen tavoitteena on selvittää tietojen saatavuutta ja hyödyntämistä kuntien päätöksenteon tukena sekä tuottaa indikaattoreiden keräämisessä vaadittavat metatiedot.
Remi-hanke
Valitut indikaattorit ovat kaistoittain ryhmiteltynä:
Energia
- Uusiutuvan energian (lämpö ja sähkö) osuus kuntaorganisaation energianhankinnasta (%)
- Kunnan kiinteistöjen energiankulutus (MWh/v)
Liikkuminen ja yhdyskuntarakenne
- Joukkoliikenteen käyttö matkamäärinä (kpl/v) oman paikallisliikenteen kulkuneuvoilla
- Kunnan virkakäytössä olevien vähäpäästöisten (täyssähkö ja biokaasu) autojen osuus käytössä olevista autoista (%)
Kulutus ja materiaalit
- Ympäristökriteerit sisältävät hankinnat kuntaorganisaatiossa (kpl/v)
- Circwaste-hankkeen tuottamat kotitalousjätteen määrä (tn/v) ja kierrätysaste (%)
Vedenkäyttö ja luonnon vedet
- Jokien, järvien ja rannikkoalueiden ekologinen tila luokittain (%-osuudet)
- Kunnan omiin verkostoihin liittyneiden vedenkulutus (l/asukas/v)
Luonnon monimuotoisuus
- Suojellut alueet kunnan alueella luontotyypeittäin (ha, %)
- Vieraslajien torjuntaan kuntaorganisaation käyttämät resurssit (€/v)
Ruoantuotanto ja kulutus
- Syntyneen ruokahävikin määrä kunnan järjestämissä ruokapalveluissa (kg/v)
- Kasvisruoan osuus kunnan järjestämien ruokapalveluiden tarjonnasta (%)
Elinympäristö (viihtyvyys ja terveellisyys)
- Virkistysalueiden osuus asemakaavoitetuista alueista (%)