Siirry sisältöön

Uusi opas kokoaa yhteen seitsemän kunnan tärkeimmät oivallukset ilmastotyön tiedolla johtamisesta

Uutiset 19.1.2024

Fisu-verkoston kunnat ovat kehittäneet Reijo-hankkeessa toimintamalleja ilmastotyön tiedolla johtamiseen. Kehittämisen opeista on julkaistu Pieni opas kuntien ilmastotyön tiedolla johtamiseen. Opas kuvaa, millaista tietoa ilmastotoimenpiteistä tarvitaan johtamisen tueksi, miten tieto kannattaa kytkeä talousjohtamisen prosesseihin ja järjestelmiin ja miten kunnan eri osaajien yhteistyötä kannattaa hyödyntää tiedolla johtamisen kehittämisessä.

”Vaikuttavien ilmasto- ja resurssiviisaustavoitteiden edistämisessä päätöksenteon ja johtamisen tueksi tarvitaan kunnissa koko ajan enemmän erilaista tietoa toimenpiteiden vaikutuksista ja kustannuksista. Olemme koonneet oppaaseen Fisu-kuntien käytännön vinkit tiedon hallinnan ja hyödyntämisen kehittämiseen”, sanoo hankkeen projektipäällikkönä toiminut Okariina Rauta Motivasta.

Kunnat halusivat selvittää, miten resurssiviisaustyön johtamisen tueksi voidaan tuoda ajantasaisempaa tietoa. Kunnat halusivat myös löytää ratkaisuja eri järjestelmien tiedonhallinnan automatisoinnin hyödyntämiseen. Kehittämiseen osallistuivat Ii, Joensuu, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Turku ja Vaasa.

Kukin kunta kehitti ja kokeili tiedolla johtamista omassa käytännön esimerkkitapauksessaan. Mukana oli kestävään liikkumiseen, infrarakentamiseen, talonrakentamiseen ja sopeutumiseen liittyviä kokonaisuuksia. Esimerkkitapausten opeista muodostuu kokonaiskuvaa johtamisen eri tasoilla tarvittavasta tiedosta ja hyvistä käytännöistä.

Tärkein kuntien esimerkkitapauksista saatu oppi on kuntaorganisaation sisäisen yhteistyön merkitys. Oppaassa esitellään eri rooleissa toimivien, kuten kuntapäättäjien, ilmastotyön asiantuntijoiden, taloushallinnon ja tietopalveluiden, keinoja edistää tietoon perustuvaa ilmastotyötä. Näiden lisäksi tarvitaan toimialoja, joilla käytännön ilmastotoimet tehdään.

Tutustu tiedolla johtamisen oppaaseen Fisu-verkoston nettisivuilla:

Lisätietoa:

Motiva Oy
johtava asiantuntija Okariina Rauta
okariina.rauta@motiva.fi

Suomen ympäristökeskus
suunnittelija Venla Riekkinen
venla.riekkinen@syke.fi