Siirry sisältöön
Forssan kaupunki

Forssa

Forssalla on ylväs teollinen historiansa. Forssa on syntynyt aikanaan tekstiiliteollisuuden ympärille ja myöhemmin rakennusteollisuus nousi kukoistukseensa. Tänä päivänä Forssalle leimallisinta on ympäristöliiketoiminta.

Forssaan rakennettiin vuonna 1995 Suomen ensimmäinen EU normit täyttävä kaatopaikka. Vain harva visionääri kykeni tuolloin näkemään millainen vaikutus silloisella Kiimassuon kaatopaikalla tulee olemaan Forssan kehittymiselle yhdeksi valtakunnan merkityksellisemmistä kiertotalouden edelläkävijäkunnista. Forssassa onkin alettu puhumaan JÄRKIVIHREYDESTÄ, joka kattaa kaikki taloudellisesti ja inhimillisesti perusteltavat kiertotalouden ja ilmastotyön osa-alueet. Itse asiassa Forssassa nähdään, että JÄRKIVIHREYS tarkoittaa juurikin kestävää kehitystä kaikessa kirjossaan.

Millainen oli Forssan lähtötilanne resurssiviisauden näkökulmasta?

Forssan kaupunkistrategia nojautuu jo kolmatta valtuustokautta JÄRKIVIHREYTEEN. Talousarvion toteuttamisessa asetetaan vuosittain JÄRKIVIHREYTTÄ edistävät toiminnalliset tavoitteet ja niille mittarit.

Miten Forssassa on käytännössä edistetty Fisun tavoitteita?

Syksyllä 2022 valmistui uusi monitoimikeskus Akvarelli. Akvarellin uusiin energiatehokkaisiin ja uusiutuvalla kaukolämmöllä lämpiäviin tiloihin siirtyi toiminnot kahdesta vanhasta koulusta ja kahdesta päiväkodista. Uuden rakennuksen 9 000 m2 korvasi samalla noin 12 500 m2, joista siis noin neljänneksen verran pystyttiin toimintoja tiivistämään. Akvarelli on ollut Forssan tärkein yksittäinen energiatehokkuustoimenpide.

Kaikki Forssan kaupungin ja kaupunkikonsernin käyttämä sähköenergia on ollut jo vuosia uusiutuvilla polttoaineilla tuotettua. Tänä päivänä myös kaikki kaukolämpö tuotetaan uusiutuvilla.

FRUSH kiertotalouden startup-tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä alan merkittävimmistä tapahtumista. Keväällä 2023 järjestetään jo seitsemättä kertaa. Haasteelliset koronavuodetkaan eivät ole himmentäneet FRUSHin hohtoa.

Yhteyshenkilöt:
tekninen johtaja Antti Heinilä
puh. 03 4141 5340
etunimi.sukunimi@forssa.fi

ympäristöpäällikkö Niina Salminen-Åberg
puh. 03 4141 5267
etunimi.sukunimi@forssa.fi


Forssan kaupunki(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)