Siirry sisältöön

Riihimäki

Riihimäki on tiivis ja kehittyvä kantahämäläinen kaupunki pääradan ja kolmostien varrella. Asukkaita Riihimäellä on noin 30 000 ja heistä noin 95 % asuu kolmen kilometrin säteellä rautatieasemasta. Tiivis kaupunkirakenne, lyhyet välimatkat ja hyvät liikenneyhteydet tuovat kestävän liikkumisen mahdollisuudet jokaisen saataville.

Ympäristöasioihin panostaminen on ollut Riihimäen kaupungin strateginen valinta jo 1990-luvun alusta lähtien. Pitkäjänteinen työ ympäristön hyväksi on nostanut resurssiviisauden strategiseksi painopisteeksi ja läpileikkaavaksi tekijäksi kaupungin toimintaan.

Tiiviydestään huolimatta Riihimäki on vihreä ja luonnonläheinen. Luonnonsuojelualueita on 18 kpl ja suojeltujen alueiden pinta-ala on noin 2,7 % maapinta-alasta. Luonnon monimuotoisuuden kehittymistä seurataan ja edistetään suunnitelmallisesti.

Miten Riihimäellä on käytännössä edistetty Fisun tavoitteita?

Riihimäen ympäristötyö on suunnitelmallista ja pohjautuu ympäristöjärjestelmään, jonka ytimenä on valtuuston vahvistama ympäristöpolitiikka ja sen toimenpideohjelma. Ympäristötyö on kytketty toimialojen työhön sekä talousarviosuunnitteluun ja -seurantaan.

Ympäristöpolitiikka ja resurssiviisaustavoitteet kytkeytyvät tiiviisti kaupunkistrategiaan.

Kiertotalous kytkeytyy paikalliseen opetussuunnitelmaan ja kiertotaloutta opetetaan kaikilla peruskoulujen luokka-asteilla. Jokaisella koululla on kiertotalouden vastuuopettaja ja heistä koostuva tiimi suunnittelee toimintaa ja edistää kiertotaloutta ja ympäristökasvatusta.

Riihimäen paikallisliikennettä on kehitetty määrätietoisesti useiden vuosien ajan. Kehitystyö on tuottanut tulosta ja vuonna 2022 tehtiin ennätysmäärä matkoja. Uusi suosittu paikallisliikenteen muoto on kutsuliikenne R-kyyti.

Riihimäen kaupunki on hankkinut ainoastaan uusiutuvaa, alkuperäsertifioitua sähköenergiaa vuodesta 2018 lähtien.

Riihimäellä toimii Suomen vahvin kunnan ylläpitämä kierrätyskeskus. Kierrätettävien tavaroiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta.

Yhteyshenkilöt:

ympäristöjohtaja Elina Mäenpää
puh. 040 330 4160
etunimi.sukunimi@riihimaki.fi

ympäristönsuojelusuunnittelija Jenni Lehtonen
puh. 040 330 4161
etunimi.sukunimi@riihimaki.fi

ympäristöasiantuntija Jenni Takala
puh. 050 380 9865
etunimi.sukunimi@riihimaki.fi


Riihimäen kaupunki(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)